ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ

                          ΠΑΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΤΥΡΟΥ

                        Κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Τύρου από τα στρατεύματα
                       του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έγινε ένα παράξενο γεγονός που αναφέρεται σε πολλά
                       ιστορικά βιβλία της εποχής. Η αναφορά για ιπτάμενες ασπίδες και ακτίνες που                                      διαλύουν τα τείχη της πόλης είναι εκτεταμένη και παρακάτω παραθέτουμε ένα κείμενο                        για να πάρετε μία ιδέα
                     



                     Ο πολυμαθής Ιταλός Αλμπέρτο Φενόλιο κάνει στο Clypeus Anno III No 2 (παραπέμποντας στην Storia di Alessandro il Grande του Τζιοβάνι Γκουστάβο Ντρόισεν) μια καταπληκτική αποκάλυψη για την πολιορκία της Τύρου από τον Μέγα Αλέξανδρο το 332 π.Χ. Το φρούριο της πόλης δεν επρόκειτο να παραδοθεί. Τα τείχη του είχαν ύψος 17 μέτρα και ήταν τόσο γερά, ώστε καμία πολιορκητική μηχανή δεν μπορούσε να τα βλάψει. Οι Τυρινοί άλλωστε φημίζονταν ότι διέθεταν τους καλύτερους τεχνικούς και κατασκευαστές πολεμικών μηχανών της εποχής. Κάποια μέρα όμως σύμφωνα με τις αφηγήσεις, παρουσιάστηκαν πάνω από το Μακεδονικό στρατόπεδο κάποιες «ιπτάμενες ασπίδες» που πετούσαν σε τριγωνικό σχηματισμό. Επικεφαλής ήταν μια υπερβολικά μεγάλη και ακολουθούσαν και οι άλλες που είχαν το μισό μέγεθος. Ο άγνωστος χρονικογράφος διηγείται ότι έκαναν αργά γύρους, πάνω από την πόλη, ενώ οι πολεμιστές και από τα δύο στρατόπεδα παρακολουθούσαν συνεπαρμένοι. Ξαφνικά η μεγάλη «ασπίδα» εξαπέλυσε μια φωτεινή ακτίνα που κτύπησε τα τείχη. Ακολούθησαν και άλλες ακτίνες και τα τείχη και οι πύργοι διαλύθηκαν σαν να ήταν φτιαγμένοι από λάσπη, αφήνοντας το δρόμο ανοιχτό για τους πολιορκητές, που όρμησαν στην πόλη. Οι «ιπτάμενες ασπίδες» πετούσαν πάνω από την πόλη μέχρις ότου κυριεύτηκε ολόκληρη και μετά εξαφανίστηκαν αθόρυβα λες και διαλύθηκαν στον ουρανό. Αλλά και καθ’όλη την διάρκεια της εκστρατείας του Μέγα Αλεξάνδρου αναφέρονται περιστατικά, όπου εμφανίζονται «ιπτάμενοι δίσκοι». Τα κέρατα της αιγός, ήταν πανάρχαιο και βασικό Ελληνικό σύμβολο από την εποχή ακόμη του Διός, και γι’ αυτό το λόγο τα φορούσε και ο Μέγας Αλέξανδρος στο κράνος του ως σύμβολο της εξουσίας που του παρείχε η «θεική» από τον Άμμωνα Δία καταγωγή του.


                      Ειναι αληθινή η Συνδόνη του Τορίνο;





Εχετλαίος:



Ο μυστηριώδης πολεμιστής που εμφανίστηκε στην μάχη του Μαραθώνος, σκότωσε πολλούς Πέρσες χρησιμοποιώντας ένα όπλο το οποίο οι σύγχρονοι του παρομοίασαν με μια εχέτλη (= λαβή αρότρου) και εξαφανίστηκε με τον ίδιο τρόπο που εμφανίστηκε. Φύλακας και πρόμαχος του Ελληνικού Έθνους, ταξιδιώτης απο μια μελλοντική εποχή, ένας Έλληνας μυημένος στην αρχαία τεχνολογία, ο θεός Πάνας που υποσχέθηκε οτι θα βοηθούσε τους Έλληνες στο Μαραθώνα... Πολλές οι απόψεις. Το θέμα είναι οτι η πράξη μένει, όσο και αν ο ίδιος επέλεξε να περάσει στη λήθη συνειδητά... Τον λάτρεψαν όμως, τον αναγόρευσαν Ήρωα... Κάπου εκεί είμαι και εγώ. Εμφανίζομαι και εξαφανίζομαι πάντα σε αναζήτηση, ο μοναχικός οδοιπόρος που περπατά τον κρύο δρόμο του, την οδό δακρύων του. Ο πόνος είναι μόνο προσωρινός... Η τιμή και η δόξα είναι παντοτινές... "Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερόμενοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα." (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32)


Ο Ηρόδοτος δίνει μια άλλη διάσταση στον άγνωστο αυτόν πολεμιστή και το όπλο του[7] , περιγράφει λοιπόν ότι στην μάχη του Μαραθώνα σκοτώθηκαν 6.400 Πέρσες και 192 Αθηναίοι. Κατά την διάρκεια της συγκρούσεως συνέβη κάτι πολύ παράξενο, ένας Αθηναίος στρατιώτης, ο Επίζηλος, γιος του Κουφαγόρα, ενώ πολεμούσε γενναία στήθος με στήθος ξαφνικά έχασε την όραση του και στα δύο του μάτια, παρόλο που δεν τον είχε ακουμπήσει τίποτα, ούτε δόρυ ούτε ξίφος ούτε βέλος τόξου. Συνεχίζοντας ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Επίζηλος διηγείται ότι είδε έναν μεγαλόσωμο οπλίτη που η γενειάδα του κάλυπτε ολόκληρη την ασπίδα του, και ότι αυτό το φάντασμα κρατούσε στα χέρια του ένα πολύ φωτεινό όπλο! Πέρασε ακριβώς δίπλα του, σκοτώνοντας Πέρσες αντιπάλους και αυτή η σκηνή ήταν η τελευταία που είδε ο Επίζηλος γιατί από κάποια υπερβολική λάμψη, τυφλώθηκε! Οι Αθηναίοι ρώτησαν το Μαντείο των Δελφών να μάθουν ποιος ήταν ο άγνωστος ήρωας που πολέμησε μαζί τους και το Μαντείο τους έδωσε την απάντηση πως έπρεπε να τιμούν τον ήρωα Εχετλαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου